verantwoordelijk zijn.

Wie is verantwoordelijk voor inzetbaarheid?

Erik Roger Actualiteit, Blog, Leiders zijn de sleutel, Leiderschap, Productiviteit Leave a Comment

Wie is verantwoordelijk voor inzetbaarheid, de leidinggevende of de medewerker?

‘De baas laat ons in de steek en geeft niet eens leiding. Hij geeft ons steeds meer werk en het moet steeds sneller met minder mensen!’ klagen medewerkers. En wat zegt de baas? ‘Professionals moeten zelf de regie in handen nemen.’

Medewerkers zijn verantwoordelijk

Dat is de conclusie  van een nationaal onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Langer werken, vitaal en vrolijk aan de slag, je eigen kennis en ervaring succesvol inzetten? In de discussie tussen leidinggevenden en medewerkers kaatst de ander steeds de bal terug. Er gebeurt niets en het resultaat blijft achter. Daarom moet je nu actie ondernemen. Wie? Jij!

‘Leiders’ betrekken anderen bij hun pogingen om iets ten goede te veranderen. Zij nemen daarin het voortouw, de eerste stap. Daarvoor heb je helemaal geen specifieke functie nodig. Iedereen kan een leidende rol opnemen. Iedereen kan een werkomgeving creëren waarin je elkaar niet afleidt of opjut, maar ondersteunt en versterkt. 

5 tips om een productieve cultuur te creëren

Wil jij een leider zijn? Leef en werk dan zoals jij je collega’s wilt zien:

  1. Plan vooruit en bereid je voor. Breek niet in bij anderen met ad hoc verzoeken. Anticipeer en geef je collega’s tijd om te antwoorden.
  2. Creëer concentratie-tijdblokken. Spreek tijdzones af waarin iedereen ongestoord aan belangrijke projecten kan werken. Plan geen meetings in deze tijd en beantwoord geen mails. Ga niemand storen en verzamel je vragen tot na het focusblok.
  3. Zorg goed voor jezelf. Maak niet structureel te lange dagen. Eet gezond, beweeg en neem regelmatig pauze. Wees onbereikbaar als je met vakantie bent. En stimuleer hetzelfde bij je collega’s!
  4.   Wees transparant over je verschillende professionele rollen. Veronderstel niet dat jouw prioriteiten helder zijn. Wat zijn jouw verantwoordelijkheden en voornaamste projecten? Deel de doelen die je hebt in elke rol.
  5. Spreek elkaar aan op wat er echt moet gebeuren. Wat is het meest waardevolle dat je nu kan doen? Wat draagt het meest bij tot de belangrijkste prioriteiten? Ben je echt gefocust op langetermijnresultaten, of ga je voor snelle succesjes?

En jij? Waarmee ga jij beginnen? Laat het weten in het reactieveld… en speel dit artikel door naar je manager!

Erik Roger

Erik Roger

Practice Leader Productivity at FranklinCovey Benelux
Erik Roger is mede-auteur van ‘De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit’ en hij leidt de Practice Productivity van FranklinCovey Benelux. Zijn missie is mensen te ondersteunen om vorm te geven aan een prachtig leven – net dat stapje verder. Erik werkt al 10 jaar bij FranklinCovey met een groot scala aan organisaties, variërend van grote multinationals tot kleine plaatselijke ondernemingen.
Erik Roger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha rekensom (anti-spam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.