Hoe meer je probeert te doen, hoe minder je zult realiseren

Maurice Schneider #Cultuursucces, Bewuste keuze, Blog, Geen categorie, Leiders zijn de sleutel, Raamwerk, Versterken Leave a Comment

Bij het realiseren van doelen geldt een natuurwet: de wet van de afnemende meeropbrengst. Hoe meer doelen je stelt, hoe minder je realiseert. Hoe komt het dan dat ergens onderweg de meeste leiders binnen de organisatie dit lijken te vergeten?  Simpel, omdat slimme, ambitieuze leiders meer willen bereiken en niet minder, zelfs als ze eigenlijk wel weten dat nog hoger stapelen eigenlijk geen zin heeft.

Is het voor jou ook zo lastig om nee te zeggen tegen een goed idee, of nog erger tegen een geweldig idee? Dan heb ik slecht nieuws. Er zullen altijd veel meer geweldige ideeën zijn dan je aankunt. De uitdaging is dan ook om focus aan te brengen. Om dat ene doel te kiezen, dat er echt toe doet. Om daar vervolgens aan vast te houden, en niet toe te geven aan de wens van meer, meer en nog meer. Om iets belangrijks te bereiken moet je als leider ‘nee’ durven zeggen tegen nieuwe, goede ideeën. En koers houden door je te focussen op een Waanzinnig Belangrijk Doel. Met alle teams in de organisatie.

Focus is een natuurlijk principe. Bedenk maar eens: de afzonderlijke zonnestralen zijn niet krachtig genoeg om vuur te laten ontstaan. Maar zodra je ze focust op één punt met een vergrootglas, zetten ze binnen luttele seconden een papiertje in brand. Het is precies zo met de energie van je medewerkers. Als je deze collectief richt op een belangrijke uitdaging, ontstaat een hefboomwerking en een hoeveelheid energie waarmee je je doelen wél zult realiseren.

Met het toepassen van FranklinCovey’s programma De 4 disciplines van uitvoering, helpen we organisaties met:

  • het krijgen van een gedeelde focus van alle teams op het belangrijkste doel.
  • een consistente uitvoering van het gedrag dat de meeste impact heeft.
  • transparantie creëren van alle voortgang die geboekt wordt.
  • het krijgen van teams die elkaar aanspreken op afspraken.
  • het creëren van een uitvoeringscultuur binnen de organisatie.

Ben je geïnteresseerd in de kunst van minder heel goed doen? Kijk dan eens wat FranklinCovey’s De 4 disciplines van uitvoering kan betekenen voor jouw organisatie? Kijk eens op onze website of bezoek ons event op 12 maart in Den Haag.

Maurice Schneider

Maurice Schneider

Practice Leader Strategie Uitvoering at FranklinCovey Benelux
Maurice Schneider is Practice Leader Strategie Uitvoering bij
FranklinCovey. Hij begeleidt organisaties bij het implementeren
van 4Dx in diverse markten zoals financiële dienstverlening,
consumentengoederen en industrial engineering
Maurice Schneider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha rekensom (anti-spam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.