Persoonlijke visie

Als timemanagement niet meer voldoet: wat dan wel?

Erik Roger Blog, Productiviteit, Versterken Leave a Comment

Hoe kies jij waar je je tijd en energie in investeert? Je kunt onmogelijk alles doen wat er op je af komt! In mijn vorige blog stelde ik dat timemanagement zo 2009 is. Meer doen in minder tijd kan niet meer. We lopen al over. Daarom nodigde ik je uit om voor jezelf te bepalen: waar zou je graag meer tijd voor hebben? Welke belangrijke acties blijven nu al te vaak liggen? Wat is jouw professionele en persoonlijke ambitie? Dat is ook de basis van onze aanpak van The 5 Choices. Eerst moet je voor jezelf helder hebben wat het belangrijkst is. En dan handel je daarnaar. Hoe moeilijk kan het zijn?

Wat niet werkt

In het echte leven is het natuurlijk iets lastiger. Je staat onder grote druk om te presteren en om snel goede beslissingen te nemen. Er komen voortdurend prikkels en opdrachten binnen. Je bent geneigd de dingen één voor één af te werken, in de volgorde zoals ze binnenkomen. Je brein is dol op zo’n aanpak: hoera, ik kan weer iets afvinken, laat maar komen dat dopamine-shot! Het voelt goed en het kan zelfs een verslavend zijn. Maar aan het einde van de dag vraag je je af: wat heb ik nu echt gepresteerd?

Draagt het bij?

Want de vraag blijft: was dat afgevinkte taakje nu werkelijk zo waardevol? Draagt het daadwerkelijk bij tot mijn professionele doelen? Helpt het me als persoon, brengt het me dichter bij mijn persoonlijke visie en ambitie? Als je je persoonlijke en professionele ambities hebt vastgesteld zoals ik voorstelde, kun je vooraf bij elke taak checken of die waardevol is. Schrijf je ambities op, maak er een moodboard van en kijk er elke dag even naar.

Stop, check, beslis

Blokkeer dus elke dag proactief tijd om te werken aan de prioriteiten die je voor jezelf hebt vastgesteld. Liefst ’s ochtends, want dan is je denkende brein op zijn best. En voor alle binnenkomende mails, taken en opdrachten doorloop je drie stappen: stop, check, beslis. Dat kan heel snel en je zult zien dat het steeds sneller gaat tot je je het onbewust hebt eigen gemaakt. In een drieslag: stop, check en beslis.

  • Stop: handel niet onmiddellijk wanneer een nieuwe taak zich aandient. Stop als je jezelf betrapt op een impulsieve, automatische respons.
  • Check: hoe belangrijk is die activiteit nu echt? Is dat het meest waardevolle wat je nu kan doen?
  • Beslis: maak voor jezelf de keuze waar je je aandacht op richt en handel ernaar.
Werken aan je belangrijkste projecten

Een klant vertelde dat hij na de workshop van The 5 Choices zijn dag nu steeds begint met twee uur werken aan zijn belangrijkste projecten. “De mail en al die binnenstromende verzoeken kunnen bijna altijd wel even wachten”, zei hij. Hij staat er zelf van versteld hoeveel belangrijke dingen hij nu gedaan krijgt en hoeveel scherper hij is.  Zoek voor jezelf uit wat in jouw professionele en persoonlijke leven het belangrijkst is. En dan handel je daarnaar. Hoe moeilijk kan het zijn.

Hulp bij jouw doelen

Hoe eenvoudig de methode ook is, het is niet gemakkelijk om dat helemaal op eigen kracht voor elkaar te krijgen. Daarom hebben wij deze workshop ontwikkeld: The 5 Choices to Extraordinary Productivity.
Deze workshop helpt je zoals de naam al zegt met het maken van 5 belangrijke keuzes die ervoor zorgen dat jij:

  • in staat bent om beslissingen te nemen die de meeste waarde toe voegen aan je persoonlijke en zakelijke doelen;
  • die handigheidjes weet toe te passen om te zorgen dat je niet meer afgeleid wordt en je aandacht kan behouden op je top prioriteiten;
  • gedurende de dag je mentale en fysieke energie niveau hoog kan houden om optimaal te presteren.

Wil jij aan je belangrijkste projecten werken? Schrijf je nu in!

Inschrijf-button

Erik Roger

Erik Roger

Practice Leader Productivity at FranklinCovey Benelux
Erik Roger is mede-auteur van ‘De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit’ en hij leidt de Practice Productivity van FranklinCovey Benelux. Zijn missie is mensen te ondersteunen om vorm te geven aan een prachtig leven – net dat stapje verder. Erik werkt al 10 jaar bij FranklinCovey met een groot scala aan organisaties, variërend van grote multinationals tot kleine plaatselijke ondernemingen.
Erik Roger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Captcha rekensom (anti-spam) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.